موسسه گوهرشناسی تحسین

با همکاری آموزشی دانشگاه خوارزمی

شاخصه های اصلی قیمت گذاری گوهرالماس

الماس، سخت ترین ماده ای است که انسان در طبیعت کشف کرد. گوهرالماس با ۴ فاکتور اصلی تراش، میزان پاکی، وزن و رنگ، قیمت گذاری و در بازار به فروش می رسد.

سخت ترین ماده در طبیعت

فرشاد کیوانی مسئول آزمایشگاه گوهرشناسی موسسه کیپا (دانشگاه خوارزمی) به خبرنگار گلدنیوز گفت: گوهرالماس با فرمول شیمیایی کربن خالص دارای خواص منحصر به فردی با سختی بالا است. الماس سخت­ ترین ماده ای ست که انسان در طبیعت کشف کرد.

این گوهر را در آزمایشگاه با استفاده از روش های CVD (انباشت بخارات شیمیایی) و روشHBHT (تحت دما و فشار بالا) تولید می کنند.. درواقع برای ساخت الماس سنتتیک، شرایطی را در آزمایشگاه همانند طبیعت مهیا می کنند.

فاکتورهای قیمت گذاری بر گوهر الماس

او می گوید: گوهرالماس با ۴ فاکتور اصلی قیمت گذاری می شود و سپس در بازارها خرید و فروش و بر روی جواهرات استفاده می شود.

فاکتور اول: تراش یا کات

عمدتا گوهرالماس را با تراش برلیان صیغل می دهند که طبق خصوصیات اٌپتیکی نوری الماس، این سبک تراش برای الماس طراحی شده است، و درنهایت باعث ایجاد بالاترین درخشندگی در الماس می شود.

در زمان ارزیابی الماس، ۵ درجه مورد بررسی قرار می گیرد.

اگر بالاترین میزان تناسب رعایت شود به آن درجهExcellent می گویند که بالاترین درخشندگیِ الماس را برای الماس ایجاد میکند . دومین درجه Very good، سومین درجه Good، حالت چهارم Fair و حالت پنجم Poor است. که اگر در این حالت الماس تراشیده شود پایین ترین درخشندگی و جذابیت را دارد هر چقدر کیفیت تراش پایین تر باشد ارزش الماس هم کاهش می یابد.

اصولا الماس های بسیار پاک و خوش رنگ را با حالت Excellent می تراشند که تکنولوژی آن به صورت انحصاری به دست چند کشور مثل بلژیک و هلند است. اما بر روی الماس های با کیفیت پایین، به دلیل داشتن هزینه های بالا، تراش های با درجات عالی انجام نمی شود.

فاکتور دوم: میزان پاکی

درجات میزان پاکی گوهرالماس بستگی به ناخالصی­ های الماس دارد. اصولا ناخالصی ها، تعیین کننده ی ارزیابی پاکی الماس هستند. یک نکته بسیار مهم در رابطه با ناخالصی ها سایز و اندازه ناخالصی است که آیا چشم بدون مصلح دیده میشود یا با ذره بین .

محل قرارگیری ناخالصی ها در نگین الماس بسیار مهم است بطوریکه اگر در قسمت بالایی (تاج گوهر) باشد. هنگام نصب بروی پایه جواهر، به راحتی قابل رویت است و این یک نکته منفی برای ارزش آن محسوب می شود.

یک مسئله بسیار مهم اگر الماس ها بی رنگ یا به اصطلاح بازار، سفید باشند در صورت وجود ناخالصی تیره رنگ براحتی ناخالصی روئت میشود و از جذابیت نگین میکاهد. در این مواقع، ناخالصی ها را با لیزر زدن در سطح گوهر، حذف و الماس را پاک و درخشنده می کنند. درواقع می توان گفت نوعی بهسازی بر روی آن انجام می دهند.

فاکتور سوم: سایز یا وزن سنگ

وزن سنگ تاثیر مستقیمی بر روی قیمت گوهرالماس دارد. به عنون مثال: یک الماس یک قیراط وزن دارد (یک قیراط معادل یک پنجم گرم است) و اگر یک قیراط هزار دلار باشد، قیمتِ یک الماسِ ۳ قیراتی، ۳ هزار دلار نیست بلکه ۳ هزار دلار، ضربدر ۳ قیرات و در نتیجه قیمت آن ۹ هزار دلار می شود.

پس زمانی که سنگ افزایش وزن داشته باشد از هزار دلار تا ۹ هزار دلار افزایش قیمت هم خواهد داشت. یعنی تا حدودی با اعداد فیبوناچی محاسبه می شود. در یک برهه ای هم ممکن است تساعد داشته باشد.

این روش به صورت نموداری است و بستگی به عرضه و تقاضای بازار دارد.

فاکتور چهارم: رنگ الماس

از نظر رنگ الماس ها دو دسته هستند.

دسته اول: الماس های معمولی که ۹۵ تا ۹۸ درصد الماس های دنیا را تشکیل می دهند. این گروه از الماس ها، رنگ های بی رنگ تا زرد و قهوه ای هستند. پایین ترین قیمت الماس ها در این رنج است که طبق راپاپورت یا لیست جهانی طبق وزن و نوع تراش، قیمت گذاری انجام می شود. این لیست نیمه شب سه شنبه ی هر هفته منتشر می شود تا به معامله کنندگان الماس و جواهرات کمک کند تا قیمت اجناس خود را مشخص کنند.

دسته دوم: الماس هایی با رنگ Fancy یا فانتزی که شامل رنگ قرمز، صورتی، بنفش، ارغوانی، سبز، آبی، خاکستری، زیتونی و مخلوطی از این رنگ ها می باشند. این الماس ها طبق عرضه و تقاضای بازار، همیشه قیمت های متغیر و واقعا بالایی دارند. به طور مثال یک قطعه الماس یک قیراطی در شرایط متوسط، هم از نظر پاکی و هم تراش حدودا ۲۰۰ هزار دلار ارزش گذاری می شود. همچنین قیمت الماس های صورتی تا ۴۰۰ یا ۵۰۰ هزار دلار، در سال های اخیر رسیده است و دلیل اصلی آن هم کمیاب بودن این نوع از الماس ها است.

نکته پایانی

کیوانی در پایان به این نکته اشاره کرد که آزمایشگاه هایی که روش بهسازی انجام می دهند، با روش های مختلف، الماس های رنگی را به صورت مصنوعی تولید می کنند و بعضی افراد سودجو بجای نوع طبیعی بفروش میرسانند که همین کار یک جعل بزرگ محسوب می شود.

در روش های بهسازی به طور کلی با تشعشات رادیواکتیو رنگ سبز و آبی را به وجود می آورد و یا با دستگاه HBHT  رنگ قهوه ای را به رنگ زرد طلایی تبدیل میکنند همچنین روش کوتینگ (پوشش سطحی) به صورت نانو یک پوششی از رنگ را در سطح الماس ایجاد می کند. اعمال این روش ها با هدف جایگزین کردن این سنگ ها به جای الماس های رنگی می باشد.

الماس های رنگی در بازار همیشه جایگاه خود را حفظ کرده اند و با وجود ساخت سنتتیک ها قیمت الماس ها به دلیل کمیاب بودن آنها، پایین نمی آید.

برای این نوشته برچسبی وجود ندارد !

نظرات کاربران

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *