موسسه گوهرشناسی تحسین

با همکاری آموزشی دانشگاه خوارزمی

اوپال-opal

اوپال-opal از سلیکاهای آبداراست که با دمای پایین ته نشین می شود و جزو سنگ های رسوبی به حساب می آید و می تواند در ترک ها ، اتصالات و حفره ها ، صخره های رسوبی ، آتش فشانی و دگرگونی ته نشین شود. معمولا ۳ تا ۳۰ درصد اوپال ، آب است. سختی آن ۵.۵ – ۶.۵ , وزن مخصوص ۱.۹۸ – ۲.۵ و ضریب شکست ۱.۳۷ – ۱.۵۲ است.شفافیت آن می تواند از شفاف تا مات باشد. هرچند زمینه سنگ اوپال ، تیره تر باشد تا پدیده آن واضح تر دیده شود، با ارزش تراست، پس به طور کلی اوپال سیاه (black opal) از اوپال سفید (white opal) ارزش بیشتری دارد. اوپال را هم مثل مروارید باید هر چند وقت یکبار در آب گذاشت. ترکیب شیمیایی اوپال nH2O.Sio2 بوده غیر کریستالین، ژل کریستالی جامد است.

 

اوپال-opal به پنج دسته تقسیم می شود:

 

اوپال قیمیتی(precious opal) صد در صد اوپال است ، اوپال خالص (solid opal)که دارای پدیده بازی با رنگ (play of color) است،علت این پدیده وجود سلیکاهای یک اندازه در کنار هم و در فضایهای خالی ما بین سلیکاها آب بوده که هنگام برخورد نور با سطح سنگ باعث ایجاد این پدیده می شود.

اوپال آتشی(fire opal) به رنگ زرد-قرمز

اوپال معمولی(common opal)سلیکاها نا منظم کنار هم قرار گرفته اند وپدیده بازی با رنگ ندارند.

ماتریکس اوپال(matrix opal)دارای رنگ روشن، گاهی اوقات رنگ می شود تا به رنگ سیاه در آید.

بولد اوپال(boulder opal)درزها یا شکاف های نازک، معمولاً بدنه ای با رنگ روشن در ماتریکس سنگ آهن مایل به قهوه ای(mudstone و یا سنگ ماسه لکه دار یا stained آهن).

 

معادن اوپال-opal

بزرگترین معادن این سنگ در استرالیا(ماسه سنگ) می باشند منابع دیگر عبارتند از:

برزیل(آتشفشانی)

مکزیک(گدازه های تجزیه نشده)

آمریکا( نوادا, اورگان)(آتشفشانی)

هندوراس(گدازه های تجزیه نشده)

اندونزی(آتشفشانی)

چکسلواکی(گدازه های آتشفشانی)

تانزانیا، گواتمالا و عمان

 اوپال-opal

ویژگی های اوپال اتیوپی

معدن جدید اوپال با کفیت بالا ، بازی با رنگ در ابتدا سال ۲۰۰۸ در کشور اتیوپی در ۵۰۰ کیلومتر شمال آدیس آبابا کشف شد. ظاهر اوپال های این منطقه بسیار شبیه به اوپال های استرالیا و برزیل است. اما بیشتر نمونه ها یک ساختار ستونی از بازی با رنگ در درون اوپال معمولی را نشان می دهند، این ویژگی در اوپال هایی که در خارج از اتیوپی هستند نادر است. چگالی هیدرستایک این اوپالها ۲.۱ – ۱.۸  بوده که در مقایسه با اوپالهای دیگر مناطق ، سبکتر است. خاصیت فلورسانسی این سنگها در زیر نور ماوراء بنفش(UV) طول موج کوتاه وبلند متنوع بوده، از خاموش(intert) تا زرد وسفید متوسط (moderate yellowish white)است. درزیر نور سبز شدید، فسفورسنسی phosphorescence حالت خاموشی نشان می دهد. سنگ بستر اوپال welo از سنگهای آتشفشانی (volcanic rock)، ریولیت است.اوپال های mezezo حفره های ریولیت را پر می کنند و تشکیل دانه هایی (nodules) می دند.

 

بهسازی اوپال-opal

برای تقویت پدیده بازی با رنگ در اوپال، سنگ را بااسید رقیق شده و شکر رنگ می کنند (dying) که باعث تیره شدن زمینه سنگ می شود. اوپال-opal در مقابل حرارت، عکس العمل ضعیف دارد و اسید هیدروفلوریدک روی این سنگ اثر می گذارد.

 

اوپال چند لایه Assmbled

همان طور که گفته شد، تمام اوپال ها دارای مقداری آب هستند و آنها که دارای درصد بالاتری آب بوده، ممکن است آب خود را از دست بدهند وترک بردارند و دوام سنگ اوپال کم شود. به همین دلیل برای جلوگیری از شکسته شدن آن را در دولایه و یا سه لایه (triplet) کردن آنها از سنگ کریستال و اونیکس استفاده می کنند. معمولاً سنگ کریستال را بالا و اونیکس را پایین می گذارند.

اوپال مصنوعی

تولید اوپال مصنوعی، رشد گوی ها(spheres) سلیکایی با اندازه درست وصحیح را در بر می گیرد. زمانی که این کار انجام شد، گوی ها به مدت چند ماه ، در ظرفی قرار داده می شوند. متاسفانه محصول به دست آمده، همان مشکل اوپال های طبیعی را دارد (بی آبی و بنابر این ترک خوردگی). این مشکل در اوپال مصنوعی، با برش راف به قطعات کوچک سپس اشباع آنها باتثبیت کننده های zirconium stabilizer حل می شود. این کار از بی آبی و ترک خوردگی جلوگیری می کند، اما به دلیل اینکه تثبیت کننده ها در اوپال های طبیعی وجود ندارد، برخی از گوهر شناسان، این محصول را مشابه اوپال شناسایی می کنند که در بازار به عنوان اوپال مصنوعی شناخته شده است. اوپال مصنوعی دارای خواص یکسان با اوپال طبیعی است و می توان با یک آزمایش میکروسکپی آنها را شناسایی کرد.

اوپال آتشی-Fire opal

اوپال آتشی(Fire Opal)

اوپال جگری-Liver Opal

اوپال جگری(Liver Opal)

اپال شجری-Opal Dendrite

اپال شجری(Opal Dendrite)

اوپال مشترک-Common Opal

اوپال مشترک (Common Opal)

اوپال سفید-White Opal

اوپال سفید(White Opal)

 

اوپال عسلی-Honey Opal

اوپال عسلی(Honey Opal)

اوپال مومی-Wax Opal

اوپال مومی(Wax Opal)

 

برای این نوشته برچسبی وجود ندارد !

نظرات کاربران

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *