موسسه گوهرشناسی تحسین

با همکاری آموزشی دانشگاه خوارزمی

خنجری از طلا و شهاب سنگ

خنجر فضایی توت‌عنخ‌آمون

هنگامی که باستان‌شناسان در حدود یکصد سال پیش در سال ۱۹۲۰ وارد مقبره توت‌عنخ‌آمون (Tutankhamun) در دره پادشاهان مصر شدند، خنجری بلند و اشرافی در محل یافتند که تیغه آن از آهن ساخته شده بود. کشفی گیج‌کننده چرا که عصر آهن تازه یک قرن پس از این فرعون مشهور مصر آغاز شده بود.

 

 توت‌عنخ‌آمون

خنجر فضایی توت‌عنخ‌آمون

 

پژوهشگران معتقدند در اجسام آهنی که پیش از کشف معادن آهن ساخته شده‌اند، از فلزهای موجود در شهاب‌سنگ‌های فضایی استفاده شده است. پیشتر یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان داده بود که یک شهاب سنگ منشأ احتمالی آهن خنجر فرعون است. با این حال سوالات بسیاری درباره نوع شهاب‌سنگ و نحوه ساخت آن باقی مانده بود.

اکنون تیمی از محققان از طریق اشعه ایکس تلاش کردند دریابند این خنجر دقیقا ازچه ساخته شده و چگونه سر از مصر درآورده است. آن‌ها می‌گویند گمان می‌کنند که آن از طریق آهنگری در دمای پایین ایجاد شده و احتمالا در کارگاهی در خارج از مصر تولید شده است.

 

توموکو آرای، محقق در موسسه فناوری چیبا در ژاپن، در این باره می‌گوید: «برای درک ساختار و منشا فلزات خنجر، ما تجزیه و تحلیل شیمیایی دو‌بعدی غیرمخرب و غیر تماسی را برای خنجر انجام دادیم».

محققان با تاباندن اشعه ایکس ساختار عنصری تیغه را بررسی کرده و وجود آهن، نیکل، منگنز و کبالت را در آن مشاهده کردند. همچنین در نقاط سیاه‌ روی تیغه اثر گوگرد، کلر، کلسیم و روی را یافتند. آقای آرای درباره کشف منشا فرازمینی فلزات خنجر گفت: ««ما در هر دو طرف خنجر متوجه یک الگوی کانی آشنا به نام Widmanstätten شدیم که در شهاب‌سنگ آهنی اکتاهدریت وجود دارد.»

تاباندن اشعه ایکس

 

تاباندن اشعه ایکس

 

 

این الگو نحوه توزیع نیکل در اجسام را نشان می‌دهد و در برخی از شهاب‌سنگهای آهنی وجود دارد. به واسطه این ساختار محققان متوجه شدند که خنجر همانند این شهاب‌سنگ‌ها از ساختار داخلی هشت‌وجهی برخوردار است.

 

منبع:euronews

برای این نوشته برچسبی وجود ندارد !

نظرات کاربران

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *