موسسه گوهرشناسی تحسین

با همکاری آموزشی دانشگاه خوارزمی

اصطلاحات اشتباه رایج در گوهرسنگ ها را بشناسید

فرشاد کیوانی مدرس موسسه گوهرشناسی تحسین در مورد اصطلاحات اشتباه رایج در بازار گوهرسنگ به گروه آموزش و پژوهش گلدنیوز گفت: اصطلاحات اشتباهی که در میان بازاری ها است، مرجع علمی ندارند و صرفا برای فروش کالاهای بی ارزش به جای گوهرهای با ارزش است.

اصطلاح اشتباه در مورد تجارت الماس

۹۹ درصد الماس های مورد استفاده برای ساخت زیورآلات و جواهرات در بازار داخلی کشور بیشتر در محدوده وزنی Ct01/0 (یک پوینت) تا Ct 2/0 ( بیست پوینت) هستند، درواقع هر ۱ گرم معادل با ۱۰۰ پوینت است که به اشتباه در بازار تحت عنوان سوت معرفی می شوند. این یک اصطلاح اشتباه رایج می باشد، زیرا سوت واحدی از گرم می باشد که به اشتباه برای الماس هم به کار می برند.

یک اصطلاح اشتباه دیگری که در بازار داخل رایج است، اصطلاح برلیان می باشد که سازندگان و جواهرفروشان برای الماس طبیعی به کار می برند. در واقع منظور از این واژه، الماس با سبک تراش برلیان است. این اشتباه تا حدی است که وقتی شما برای زیورآلات خود الماس طبیعی سفارش می دهید، مخراج کار یا جواهر فروش اعلام عدم موجودی می کند. در حالی که وقتی از آنها درخواست برلیان می کنید، سریعا در وزن ها و انواع درجات ارائه می دهند.

ممکن است این جواهر فروشان برای مدت طویلی با الماس های طبیعی سروکار داشته باشند، اما تصور می کنند که برلیان نوعی گوهر است، در صورتی که الماس با تراش برلیان است. این اشتباه به قدری رایج است که هنوز بازار داخلی نیز توجیه نشده است.
کلاهبردارها و افراد ناآگاه برای فروش گوهرهای دیگر از اصطلاحات اشتباه نیز استفاده می کنند که به برخی از این موارد می پردازیم:

یاقوت کبود

گوهری تحت این عنوان وجود ندارد. درواقع گونه کراندوم به رنگ قرمز را یاقوت (Ruby) و به رنگ های دیگر کراندوم از سافایر (Sapphire) می گویند، به طور مثال به سافایر سبز (Green Sapphire) بنابراین اصطلاح یاقوت کبود صحیح نمی باشد و عبارت صحیح آن، سافایر آبی (Blue Sapphire) می باشد.

سافایر آبی

گوهر یشم

یشم به نوعی واژه ای تجاری است که برای دو گوهر جادئیت (Jadeite) که نوعی کانی پیروکسن و نفریت (Nephrite) که کانی اکتونولیت است به کار می رود. این دو گوهر از نظر ظاهری شبیه به هم هستند اما اختلاف قیمت بسیار بالایی دارند.

متخلفان نیز از این واژه جهت فروش نفریت ها به جای جادئیت با قیمت بالاتری برای به فروش رساندن آنها، استفاده می کنند. البته در بعضی مواقع این متخلفین مدعی هستند یشم اعلا نوع گولنج دارند که قیمت های میلیاردی برای آن ارائه میکنند که کلا از پایه وجود خارجی نداشته و هیچوقت هم توضیح منطقی برای ارزش بالای آن ندارند و فقط بدنبال طمع خود هستند.

برخی تفاوت های نفریت و یشم

فیروزه مصری یا تبتی

این عبارت به کانی هائولیت رنگ شده، اطلاق می شود. این کانی بسیار ارزان قیمت و بی ارزش است که به صورت اشتباه به جای فیروزه طبیعی به فروش می رود که رایج ترین تخلفات در فروش گوهرها در بازار، همین فیروزه های تبتی است.

هاولیت رنگ شده بسیار شبیه به فیروزه است

الماس روسی

این گوهر مصنوعی، همیشه ضررهای هنگفتی به بار می آورد. به طوری که این واژه را برای مویزانایت مصنوعی به کار می برند. مویزانایت مصنوعی نوعی گوهر ساخت آزمایشگاه است که بیشتر از چند صد هزار تومان ارزش ندارد اما با عنوان الماس روسی به جای الماس طبیعی به قیمت چند صد میلیون تومان هم به فروش رفته است که تخلف بسیار بزرگی محسوب می شود.

برخی تفاوت های مویزنایت و الماس

این اصطلاحات اشتباه رایح در بازار داخل باعث ضررهای جبران ناپذیری برای افراد و صنف گوهرسنگ های کشور شده است. بهتر است اتحادیه ها و انجمن صنفی مربوطه با آموزش و گسترش فرهنگ درست در صنف گوهرسنگ و ایجاد بسترهای پژوهشی و تدوین استانداردهای مناسب این مشکلات را برطرف کنند.

برای این نوشته برچسبی وجود ندارد !

نظرات کاربران

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *