اما از آنجا که دولت طالبان «حراجهای هفتگی» زمرد را راهاندازی کرده است،در حال حاضر دولت طالبان در افغانستان از فروش زمرد مالیات میگیرند. در دولت قبلی، تجارت زمرد یک تجارت فاسد و غیر شفاف برای همه بود به این معنا که جنگسالاران و دلالان سیاسی بر تجارت مسلط بودند و جمعآوری مالیات در بهترین حالت امری تصادفی بود. امروزه دولت طالبان تمام فروشها را کنترل میکند و مالیات میگیرد. خریدارانی که زمرد را در حراجیها میخرند تا زمانی که عوارض ۱۰درصدی را پرداخت نکنند، نگینها را دریافت نمیکنند. طالبان از دیگر سنگهای قیمتی از جمله یاقوت و سافایر نیز مالیات میگیرند.
مالیات بر گوهرسنگ های افغانستان
«رحمتالله شریفی»، فروشنده سنگهای قیمتی که در حراجی ها زمرد خریداری می کند، گفت که از پرداخت مالیات بدش نمیآید. وی گفت: «دولت برای توسعه کشور به پول نیاز دارد. پرسش این است: آیا آنها آن را صرف کمک به مردم افغانستان خواهند کرد؟»
«همایون افغان» سخنگوی وزارت معادن و پترولیوم گفت که در ولایت پنجشیر، جایی که بیشتر زمردهای افغانستان استخراج میشود، دولت ۵۶۰جواز زمرد را برای سرمایهگذاران خارجی و افغان صادر کرده است.
وی گفت که این وزارت همچنان برای استخراج یاقوت در ولایات پنجشیر و کابل جواز اعطا کرده و برنامهها برای مجوزهای زمرد و سنگهای قیمتی در سه ولایت دیگر در جریان است. اما بسیاری از مجوزهای جدید مربوط به معادنی است که هنوز افتتاح نشدهاند.
افغانستان به مهندسان و تکنسینهای بیشتری نیاز دارد
سخنگوی وزارت معادن و پترولیوم ادامه اشاره کرد: بسیاری از معادن موجود بهدلیل زیرساختهای ضعیف و کمبود مهندسان و کارشناسان فنی با تجربه دچار مشکل شدهاند. این سخنگو پذیرفت که کشورش به مهندسان و تکنسینهای بیشتری نیاز دارد. او گفت که سرمایهگذاران خارجی کارشناسان مجرب را میآورند و بر اساس مجوزها موظف به استخدام افغانها و آموزش مهارتهای فنی و مهندسی به آنها هستند. دلالان گفتند که بیشتر زمردهای خریداریشده در حراجهای هفتگی را به مشتریان خارجی فروخته میشود.
در میان دلالانی که در یک روز در ماه نوامبر، زمرد میخریدند، فردی به نام «حاجی قاضی» حضور داشت که سنگهای قیمتی را از یک اتاق کوچک سلول مانند در تاریکی مغازهها در مرکز شهر کابل میفروشد.
دو روز پس از حراج، او در مغازهاش را قفل کرد، پردهها را کشید و قفل گاوصندوق قدیمیاش را باز کرد. او چندین عدد زمرد و یاقوت را بیرون کشید که هرکدام در یک کاغذ سفید ساده پیچیده شده بودند. او گفت که بزرگترین مجموعه زمردهایم شاید ۲۵۰هزار دلار ارزش داشته باشد. او تخمین زد که یک مجموعه بسیار کوچکتر از یاقوتهای درخشان ۲۰هزار دلار ارزش دارد.قاضی بیشتر سنگهای قیمتی خود را بهخریدارانی از امارات متحده عربی، هند، ایران و تایلند میفروشد. او گفت که دلتنگ روزهای قبل از تسلط طالبان است، زمانی که مشتریان مشتاقی را از ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان و استرالیا به همراه میآورد.
زمرد پنجشیر
مقاله پیشنهادی: لاپیس لازولی با لاجورد
سنگ های راف لاجورد افغانستان
«عزیزالله نیازی» در یک مغازه مجاور، یک چراغ کوچک را روی میز خود روشن کرد تا شاهد تلألؤ مجموعهای از لاجورد، یاقوت و زمردی باشد که آنها را روی یک میز کوچک پخش کرده بود. او منتظر اولین مشتری صبحگاهی خود بود. نیازی گفت که فروشش نسبت به دولت قبلی کاهش داشته است. او ادامه داد وقتی سربازان و پیمانکاران غیرنظامی برای خرید سنگهای قیمتی هر جمعه صف میکشیدند، سود او افزایش مییافت. آنها به ندرت بر سر قیمتها (برخلاف خریداران افغان یا عرب) چانه میزدند.
در نهایت او نیز اشاره کرد که ۷درصد مالیات بر سود خود را پرداخت کرده است.
نظرات کاربران